Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΤΡΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΙΝΤΖΟΥΚΟ (SHINJUKU MADDO)


Σκηνοθεσία: Κότζι Γιακαμάτσου
Παίζουν: Γιούκο Ετζίμα, Μακίκο Χαράντα, Ακίκο Χιρούκα, Γιόκο Όνο, Ετσούκο Σακάτα

Διάρκεια: 66’

1970


Ήθελε να αγοράσει και να πουλήσει την πόλη… πέθανε για το τίποτα… Ήθελε να αγοράσει και να πουλήσει την πόλη… πέθανε για το τίποτα.

Αυτό λένε όλοι στον απελπισμένο πατέρα που καταφθάνει από την απλοϊκή επαρχία στο περίπλοκο Τόκυο, στην κακόφημη συνοικία του Σιντζούκου. Ο γιος του βρέθηκε δολοφονημένος, ο αστυνομικός επιθεωρητής κωλυσιεργεί και έτσι ο πατέρας, μόνος, ρωτά αν ο γιος του ήταν ιδεολόγος ή προδότης, ψάχνοντας στα underground στέκια το δολοφόνο.

1970, και η αισιόδοξη δεκαετία του ’60 κουμπώνει στην ταραγμένη δεκαετία του ’70. Νεκροί στο Μπέρκλει, Μάιος στο Παρίσι, αναβρασμός στο Τόκυο. Ο πατέρας θα συναντήσει πόρνες και ιάπωνες Τζων Λένον, κοινόβια και συμμορίες, μηχανόβιους και μαστουρωμένους.

Πρόκειται για ένα ιαπωνικό νουάρ, ασπρόμαυρο, υπαινικτικό, καθηλωτικό. Πρόκειται για ένα καταγιστικό tour de force που κρατά μόλις 66’ λεπτά. Η υπέροχη τζαζ και ροκ του σάουντρακ δε σταματούν δευτερόλεπτο. Ο underground σκηνοθέτης Wakamatsu ασκεί την κριτική του στις κουλτούρες του underground. Χαρακτήρες καρικατούρες που πλαισιώνονται από τα πιο υποβλητικά καδραρίσματα.

Από την εκπληκτική της εισαγωγή ως τον εκπληκτικό της επίλογο, η ταινία είναι ένα μικρό διαμάντι που παραμένει κοφτερό. Κόβει τις ανέξοδες επαναστατικές ρητορείες, κόβει τα καλώδια και τους δρόμους που ντύνουν τις πόλεις μας, καθώς ο τρελός του Σιντζούκου αποδεικνύεται μετωνυμία της συλλογικής μας παράνοιας.




Αξιολόγηση: * * * * (4)

Δρένος Δημήτρης

δημοσιεύθηκε στον Εξώστη, 26/11/2009

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου