Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ (EDGE OF DARKNESS)

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Κάμπελ
Παίζουν: Μελ Γκίμπσον, Ρέι Γουίνστον, Ντάνι Χιούστον, Μπογιάνα Νοβάκοβιτς, Σον Ρόμπερτς

Διάρκεια: 117’

2010


Οι φιλελεύθερες κοινωνίες μας επαίρονται πως αποτελούν «ανοικτές κοινωνίες». Οι θεσμοί είναι διάφανοι, τα συμφέροντα διαρρυθμισμένα, η εξουσία υπόκειται στον έλεγχο ενός λαού που βλέπει και άρα ξέρει. Όμως συχνά σε αυτές τις ανοικτές κοινωνίες, το σκοτάδι πέφτει πολύ πριν πέσει η νύχτα.

Οι θεσμοί έχουν φιμέ τζάμια σαν τις λιμουζίνες των κυβερνητικών, και πίσω τους μπλέκονται σε αξεδιάλυτους κόμπους η πολιτική και η οικονομία, οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες. Ανίερες συμμαχίες και βρώμικα μυστικά που είθισται να χαρακτηρίζονται «απόρρητα», ζητήματα υψίστης ασφαλείας, μαύρες τρύπες που καταβροχθίζουν τον κοινωνικό ιστό.

Ο ντετέκτιβ Τόμας Κρέιβεν μπροστά στην πόρτα του θα δει να εκτελούν εν ψυχρώ τη νεαρή του κόρη. Όλοι νομίζουν πως η σφαίρα προοριζόταν για αυτόν. Θα αναλάβει την υπόθεση για να διαπιστώσει πως η σφαίρα δεν έκανε λάθος και πως η τροχιά της είχε ξεκινήσει πολύ πιο πριν, πως ευυπόληπτοι γερουσιαστές και επιχειρηματίες βάλαν τη σφαίρα στη θαλάμη. Ακολουθώντας τα ίχνη της κόρης του και συναντώντας τις επαφές της θα ανακαλύψει την κρυφή ζωή της ως ακτιβίστριας και τα ραδιενεργά αποτυπώματα που αφήνει μια καθόλα νόμιμη εταιρία.

Η «Άκρη του Νήματος» πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πολιτικό θρίλερ. Είναι βασισμένη στην πολύ καλή σειρά του BBC «Edge of Darkness» που είχε γυριστεί κατά τη διάρκεια του Θατσερισμού και εν μέσω του ψυχροπολεμικού, σκοτεινού κλίματος της εποχής εκείνης. Ένας ταλαιπωρημένος Μελ Γκίμπσον στηρίζει πολύ ικανοποιητικά αυτό το μεταφερμένο στη Μασαχουσέτη ριμέικ.

Μπορεί η ταινία να μην ανανεώνει το είδος, έρχεται όμως να προστεθεί σε μια σειρά στιβαρών, πρόσφατων αμερικάνικων φιλμ που δε σταματούν να επισημαίνουν τη μεταλλαγή των «δημοκρατιών» μας σε κορπορατιστικές ολιγαρχίες.



Αξιολόγηση: * * (2)

Δημήτρης Δρένος

δημοσιεύθηκε στον Εξώστη, 18/2/2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου